Hardlopen met de Apple Watch? Hier zijn 9 toptips en functies die je moet weten (2023)

Lezers zoals u helpen Pocket-lint. Wanneer u een aankoop doet via links op onze site, kunnen wij een affiliate commissie verdienen. Meer lezen.

De Apple Watch heeft een lange weg afgelegd sinds hij in 2015 werd uitgebracht. Wat begon als een premium en stijlvolle smartwatch is nu een van de beste fitnessapparaten geworden, boordevol functies en sensoren.

Of je nu een oogje houdt op je bloedzuurstof, hartslag in rust, hoe goed je slaapt, of misschien wil je gewoon die ringen sluiten, er is genoeg aanbod. We hebben onze favoriete Apple Watch-tips en -trucs elders op een rijtje gezet, maar hier richten we ons op toptips voor de hardlopers onder u.

POCKET-LINT VIDEO OF THE DAY

SCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT

Als je hardloopt met de Apple Watch, of je nu de Watch Series 8, Watch SE, Watch Ultra of een ouder Watch-model met watchOS 9 hebt, zijn dit de functies en tips die je echt moet weten om het meeste uit dat vierkant om je pols te halen.

Analyseer je gegevens om je te helpen verbeteren

Er zijn een hele reeks meetgegevens die u aan uw Apple Watch kunt toevoegen om te bekijken terwijl u hardloopt, van staplengte en grondcontacttijd tot verticale oscillatie en vermogen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur hoeveel informatie je nuttig of belangrijk vindt tijdens het hardlopen, maar er is zeker iets voor te zeggen om al deze gegevens na het hardlopen te kunnen analyseren, zodat je ze de volgende keer kunt verbeteren.

Als je wilt zien hoeveel je verticaal beweegt tijdens elke pas tijdens het hardlopen, kun je verticale oscillatie toevoegen als trainingsweergave - of andere statistieken zoals splits of segmenten - door Workout op Apple Watch te openen, Outdoor Run te zoeken en op de drie puntjes te tikken. U moet dan op een van de pennensymbolen naast de optie die u kiest, zoals Tijd, tikken en naar beneden scrollen naar Workout Views. Van hieruit tikt u op Views bewerken. U kunt ervoor kiezen andere metrische schermen, zoals Vermogen of Verticale Oscillatie, op te nemen, of u kunt het hoofdmeterscherm bewerken door op het pennensymbool te tikken en de voor u belangrijkste opties te kiezen.

Om alle verzamelde gegevens na je run te zien en je gegevens te analyseren, ga je naar de Fitness-app op iPhone, zoek je de run waarvan je alle verzamelde gegevens wilt zien en tik je op Toon meer naast Trainingsdetails.

Hardlopen met de Apple Watch? Hier zijn 9 toptips en functies die je moet weten (2)

Pacer gebruiken om je doelen te bereiken

Als je geen professionele pacer bij de hand hebt om elke keer dat je gaat hardlopen met je mee te lopen, geen zorgen, er is er een ingebouwd in de Apple Watch.

Om Pacer in te stellen, open je de Workout-app op Apple Watch, ga je naar Outdoor Run of Indoor Run en tik je op de drie puntjes naast hun trainingskaarten. Je ziet een Pacer-kaart binnen de opties, die je kunt aanpassen door op de pen te tikken. Je moet dan de afstand selecteren, gevolgd door de tijd waarin je die afstand wilt afleggen en op klaar drukken. Zodra u op 'Start Workout' drukt, wordt Pacer ingeschakeld om u op koers te houden.

Automatische spoordetectie gebruiken

Automatic Track Detection was oorspronkelijk alleen beschikbaar in de VS, maar de functie is nu ook in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. De functie detecteert automatisch wanneer je aankomt op een standaard buitenbaan en gebruikt de gegevens van Apple Maps en GPS om je tijdens de training te voorzien van afstand, tempo en een routekaart. Als je klaar bent, krijg je in de Fitness-app op iPhone een kaart te zien met een reeks meetgegevens.

Je moet watchOS 9.2 draaien op je Apple Watch-model. Open de Workout-app en tik op Outdoor Run. Als er een baan wordt gedetecteerd, vraagt je Apple Watch je om een baan te kiezen. Tik op Kies baan en gebruik vervolgens de knoppen "+" en "-" om te kiezen, voordat je Bevestigen selecteert. Als je tijdens je training van baan verandert, veeg je naar rechts op je Watch face, tik je op Lane en voer je je nieuwe baan in en ga je verder.

Hardlopen met de Apple Watch? Hier zijn 9 toptips en functies die je moet weten (3)

Aangepaste workout maken om structuur aan te brengen

Aangepaste workouts werden geïntroduceerd met watchOS 9 en ze zijn een geweldige manier om Apple Watch je te laten helpen bij het halen van een trainingsplan. Je vindt enkele voorgeladen hardloopworkouts binnen de sectie Outdoor Run die je kunt volgen, zoals 6 x 800m herhalingen of 8 x 400m herhalingen, of je kunt een volledig aangepaste workout kiezen. Open hiervoor de Workout-app op de Apple Watch, tik op Outdoor Run en tik op de drie puntjes. Scroll naar beneden met de Digitale Kroon of je vinger tot je onderaan bij 'Workout maken' komt. Tik op 'Workout maken', gevolgd door 'Aangepast'. Je kunt dan de workout maken die je wilt, inclusief Warmup, Cooldown, wat je daartussen wilt zoals intervallen en herstel, en geef het ook een naam.

Hardlopen met de Apple Watch? Hier zijn 9 toptips en functies die je moet weten (4)

Trainingsdoelen bereiken met hartslagzones

Misschien wil je gewoon die 5K halen, of misschien zijn je doelen specifieker, zoals trainen binnen bepaalde hartslagzones. Je kunt zien in welke hartslagzone je je tijdens het hardlopen bevindt door met de digitale kroon naar het hartslagscherm te scrollen. Voor de hartslagzones zelf kun je aangepaste hartslagzones kiezen of de zones die automatisch door de app Gezondheid worden aangemaakt.

Om de hartslagzones te bekijken of te wijzigen, opent u de Watch-app voor iPhone en tikt u op het tabblad Mijn horloge. Tik hier op Training en vervolgens op Hartslagzones. U kunt kiezen tussen Handmatig en Automatisch en onder de opties ziet u Rust, Maximaal de de vijf berekende of ingestelde zones.

Demp die meldingen voor een rustige run

Er is weinig erger dan naar buiten gaan om je hoofd leeg te maken en halverwege je 10K een bericht te krijgen dat je irriteert of van streek maakt en dat het hoge tempo dat je had ingezet, doorbreekt. Ons beste advies? Gebruik de focusfunctie van Apple om meldingen te beperken en je de ruimte te geven om te rennen en te genieten. Je Apple Watch spiegelt de Focus van je iPhone, tenzij je de instellingen hebt gewijzigd, en je kunt kiezen voor de standaard Do Not Disturb of je kunt een beetje fancy worden en bijvoorbeeld een Fitness Focus instellen.

We hebben een aparte functie over Focus, maar in een notendop open je Control Centre op je iPhone en tik je op de tegel Focus. Vanaf hier kun je onderin je scherm op Nieuwe focus tikken en Fitness kiezen. U kunt vervolgens de Fitness Focus aanpassen door de mensen en apps te selecteren die u nog steeds kunnen melden wanneer die Focus is ingeschakeld, evenals schermen aanpassen.

Als u geen schema voor de Fitness Focus hebt geselecteerd, kunt u vervolgens vanaf de onderkant van uw Apple Watch-scherm omhoog vegen wanneer u klaar bent voor uw run, op het maansymbool tikken en dit vasthouden en de Fitness Focus uit de lijst kiezen om die meldingen te dempen.

Hardlopen met de Apple Watch? Hier zijn 9 toptips en functies die je moet weten (5)

Gebruik Race Route om tegen jezelf te racen

Er gaat niets boven een beetje competitie en met wie kun je je beter meten dan met jezelf? Race Route is een functie waarmee je kunt racen tegen je laatste of beste tijd op een route die je twee of meer keren hebt afgelegd. Om Race Route in te stellen, open je de Workout-app, selecteer je Outdoor Run en tik je op de drie puntjes. Vanaf hier selecteer je de route waartegen je wilt racen en kies je tussen Laatste of Persoonlijke beste.

Tijdens de training kun je je voortgang controleren, zodat je weet of je de benen wat sneller moet laten bewegen, en je kunt ook zien welke afstand je nog hebt. Als je van de route afwijkt, krijg je een "Off Route" melding.

Automatische pauze inschakelen

Als je niet de luxe hebt om op het zalige platteland te lopen, kan het erg frustrerend zijn om telkens een weg tegen te komen waar je moet stoppen. Leuk om op adem te komen, maar niet geweldig voor dat gemiddelde tempo. Dankzij Auto Pause hoef je niet telkens op de digitale kroon en de zijknop te drukken om de klok te pauzeren.

Om Auto Pause in te schakelen, open je de Watch-app op je iPhone en ga je naar het tabblad Mijn horloge. Hier tikt u op Training en vervolgens op Automatisch pauzeren. Vervolgens kun je Auto Pause inschakelen, waardoor je Apple Watch pauzeert wanneer hij een verandering in het tempo detecteert, en weer begint wanneer je weer in beweging komt.

De actieknop op de Apple Watch Ultra gebruiken

Helaas is deze specifiek voor de Apple Watch Ultra, maar het is toch een handige. De Watch Ultra heeft een actieknop aan de linkerrand die kan worden aangepast. Als je die knop wilt gebruiken om snel een Workout te starten, open dan de Watch-app op de iPhone, tik op het tabblad Mijn Watch en tik op Actieknop. U kunt dan Workout selecteren en kiezen wat u wilt dat de eerste druk op de actieknop doet.

Er zijn verschillende andere tips en trucs voor hardlopen met Apple Watch, maar een van de belangrijkste om ervoor te zorgen dat u vóór een van de bovenstaande dingen doet, is om ervoor te zorgen dat Apple Watch zo volledig en nauwkeurig mogelijke gegevens van u heeft om calorieverbranding en afstand nauwkeurig te schatten. Om te controleren welke gegevens worden vermeld en eventuele wijzigingen aan te brengen, opent u de Watch-app op de iPhone, tikt u op Mijn horloge en tikt u op Gezondheid. Klik vanaf hier op Gezondheidsdetails en controleer of de gegevens kloppen.

Veel plezier met hardlopen!

Hardlopen met de Apple Watch? Hier zijn 9 toptips en functies die je moet weten (6)

Apple / Pocket-lint

Apple Watch SE (2022)

$219 $249 Save $30

$219 op Amazon

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated: 28/04/2023

Views: 6314

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.